VAPAA AJATTELIJAN TEEMANA USKONNOT JA KONFLIKTIT (15.12.2014)


Vapaa Ajattelija –lehden vuoden viimeinen numero 4/2014 saapui lukijoille 9.12.2014, sopivasti ennen joulua. Liiton puheenjohtaja Petri Karisma haluaisi olla reilusti ateisti, mutta näkee ongelmaksi sen, että jotkut luulevat ateismin tarkoittavan Jumalan tai jumalien kieltämistä. 

Tällaiset uskovien virhekäsitykset eivät vaikuta ateisteihin. Eikö Karisman ongelma ole taas sitä imagofasismia. Parempi, että vapaa-ajattelijat ovat vapaa-ajattelijoita. Tämä nimitys on uskottavampikin silloin, kun ajetaan valtiokirkkojen etuja. 

Heta Saxell lopettaa avustajana 

Kolumnisti Heta Saxell jättää lehden avustamisen. Vaikka hänen kolumninsa ovat usein olleet enemmän humanistisia kuin vapaa-ajatuksellisia tai ateistisia, hän kutsuu itseään myös ateistiksi ja on hyvin oivaltanut, mistä uskonnottomuudessa on kyse. Toivon tällaisia reippaita naisia lisää lehden avustajakuntaan. Etenkin lasten ja nuorten asioista äitien näkökulmasta olisi kiva lukea uusia kirjoituksia. 

Ukraina, ortodoksikirkkojen sotkupesä 

Moskovassa kymmenen vuotta asuneen matemaatikko Antti Rautiaisen kirjoitus Uskonto Ukrainan sisällissodassa on lehden pääartikkeli. Tuskin Ukrainasta on milloinkaan aikaisemmin kirjoitettu Vapaa Ajattelijassa. Opimme, että ortodoksisten kirkkojen suhde maalliseen valtaan on monimutkainen ja poikkeaa katolisen kirkon sekä protestanttisten kirkkojen suhdemalleista. Turbulenssia on riittänyt. Siihen pani tietysti kauhansa myös Neuvostoliiton kommunistivalta. Mutta kyllä ortodoksikirkot osaavat tapella keskenäänkin, tietysti myös kaikesta maallisesta. Yli 60 prosenttia ukrainalaisista ei kuitenkaan pidä itseään minkään kirkkokunnan tukijana. Näin korkea luku oli minulle miellyttävä yllätys. 

”Aaron”, ateistipakolainen 

Suvi Auvisen kirjoitus Pakoon uskontoa – uskonnottoman turvapaikanhakijan tarina on mielenkiintoinen. Siinä kerrotaan afganistanilaisen, muslimiperheeseen syntyneen ”Aaronin” tarina. Tämän perhe pakeni Iraniin ”Aaronin” ollessa ihan pieni. Mitkään rangaistukset eivät tehneet ”Aaronista” muslimia. Nyt hän on asunut Suomessa kolme vuotta. Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan usko, että ”Aaron” on ateisti. Suomessa kukaan turvapaikan hakija ei ole saanut turvapaikkaa muun kuin kristinuskon perusteella – vielä. 

Paikallisuutisia 

Paikallisuutisia on tässä numerossa Jyväskylästä, jossa vietettiin vapaa-ajattelijayhdistyksen 50-vuotisjuhlia, Kemistä, Tampereelta ja Helsingistä. Tämä on parannusta tavanomaiseen. Usein juttuja paikallis- tai alueyhdistysten toiminnasta ei ole ollut lainkaan. 

Vieraana Norjassa 

Numeroon sisältyy ulkomaanuutinenkin. Maarit Fredlund oli Vapaa-ajattelijain liiton edustajana Landskonferansessa, Oslossa 11.-12.10.2014. Konferenssin järjesti Norjan Human-Etisk Forbund (HEF), joka on perustettu 1956 ja jolla on yli 83 000 jäsentä. Oli mukava lukea, että Fredlundin mukaan Norjassa on edelleen valtiokirkko. Suomessahan tiedotusvälineet ovat pitkään paasanneet, ettei Ruotsissa eikä Norjassa enää ole valtiokirkkoja perehtymättä asiaan sen tarkemmin. 

Taittotyyli on ylen avara. Suuria pinta-aloja uhrataan valokuville, joista osan side tekstiin on heikohko tai ainakin ne olisi voitu pienentää vaikkapa puoleen. Tekstimassa pienenee, lehti on nopealukuinen. Sivulla 6 on hirvittävä kirkon kuva. Olisiko pitänyt kertoa missä tämä kamaluus on ja mikä on sen nimi? 

Kimmo Sundström


Lue myös


Uusi Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (12.4.2012)

Vapaa Ajattelija –lehden sivumäärä pieneni (22.8.2012)
Vuoden ensimmäinen Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (18.3.2013)
Vapaa Ajattelijan uusi numero ilmestyi (10.6.2013)
Vapaa Ajattelijan Eurooppa-numero ilmestyi (24.9.2013)
Vapaa Ajattelijan koulunumero päätti julkaisuvuoden (26.12.2013)
Vapaa Ajattelijan Yhdenvertainen Suomi –numero (28.3.2014)
Vapaa Ajattelijan liittokokousnumero (4.6.2014)
Vapaa Ajattelijan teemana seksuaalinen yhdenvertaisuus (14.9.2014)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?