VAPAA AJATTELIJAN TEEMANA SEKSUAALINEN YHDENVERTAISUUS (14.9.2014)

Päivitetty 9.10.2014

Vapaa Ajattelijan syysnumero 3/2014 saapui lukijoille 11.9.2004. Puheenjohtaja Petri Karisma kertoo olevansa eduskuntavaaliehdokkaana kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Liittokokouksessa 15.6.2014 hän kertoi asian liittokokousväelle - valintansa jälkeen. 

Karisma on konservatiivisen kirkkopuolueen, sosialidemokraattien vaaliehdokas. Puolueen kannatus on pitkään ollut alamäessä. Se ei ole pärjännyt konservatiivien keskinäisessä, kovassa kilpailussa. 

On hyvin harvinaista, että Vapaa-ajattelijain liiton istuva puheenjohtaja suostuu vaaliehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Edellisen kerran näin tapahtui vuonna 1983, kun karkkilalainen terveyskeskuslääkäri Timo I. Vasama oli SKDL:n eduskuntavaaliehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Muistan Vasaman vaalipaidan. Siinä oli jotakuinkin seuraava, humoristinen teksti: Kaikille kaikkea, itselle ei mitään. Vasama oli tuohon aikaan liiton puheenjohtaja. Kysyttäessä hän itse oli sitä mieltä, ettei puheenjohtajan pitäisi asettua minkään puolueen ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Vasama keräsi aika paljon ääniä, muttei tullut valituksi. 

Raportti IHEU:n kongressista Oxfordista 

Vapaa-ajattelijain liiton kansainvälinen toiminta on kauan ollut olematonta. Liiton johdolla ei ole ollut vetoa eikä työntöä ulkomaille. Myöskään Suomessa ei ole nähty ulkomaisia vapaa-ajattelijoita. Ainoat panostukset tähän suuntaan ovat olleet ulkomaille maksetut, humanistijärjestöjen jäsenmaksut. 

Ulkomaisista, merkittävistä ateisteista maassamme on jo muutaman vuoden tosin asunut intialainen Sanal Edamaruku. Hän on maanpaossa sikäläisiä, uskonnollisia fanaatikkoja. Edamarukun asettuminen tänne on kuitenkin Suomen Humanistiliiton 14.12.2013 menehtyneen puheenjohtaja Pekka Elon ansiota, joka tarjosi Edamarukulle asunnon Helsingin Herttoniemestä. Voit lukea Tuomas Kailan jutun Edamarukusta tästä. Juttu on julkaistu myös Voiman syyskuun numerossa 7/2014, s. 16. 

Nyt saamme luettavaksi Esa Ylikosken raportin Maailman humanistikongressista, Oxfordista. Siellä esiintyivät mm. ateistiprofessorit Richard Dawkins ja A. C. Grayling. Myös kirjailija Taslima Nasrin puhui kokouksessa. Juuri yllä mainittu Sanal Emaruku auttoi Nasrinin ulos Bangladeshista 20 vuotta sitten, kun uskovaiset fanaatikot kävivät tämän kimppuun. Sitä Ylikoski ei tosin kerro. 

Sivulla 12 on kuva kongressiin osallistuneista suomalaisista. Keskimmäisen henkilön kaulassa on lappu, jossa lukee Irma Peiponen. Olisi ollut asiallista mainita kaikkien osallistujien nimet. 

Yhteinen katsomusaine? 

Kristityt, jumaluusoppineet ja kirkkofanit kansoittavat enenevässä määrin Vapaa Ajattelijan kirjoittajakuntaa. Tässä numerossa kristitty Anna Kontula (myös Vasemmistoliiton kansanedustaja) edistää yhteisen katsomusaineen asiaa perusteenaan moninaistuva yhteiskunta. Hän on tietysti kollektivisti. Laura Mäntysalo säestää Kontulaa. Hänestä keskustelu ja vuorovaikutus koulussa on jotakin loistavaa. Oppimisesta hän ei puhu mitään. 

Onneksi tällaisten matojen tyrkyttäminen evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle ei onnistu. Toistaiseksi kristillinen ylivalta on niin järeää koulussa, että uskonnottomat saavat olla tyytyväisiä elämänkatsomustiedon säilymiseen, siihen, että uskonnottomilla oppilailla on edes joku pakopaikka tai vaihtoehto. 

Liittokokous 

Liittokokousjutun on kirjoittanut tuore liiton varapuheenjohtaja Heidi Friman. Tässä olisin toivonut, että Tampereen kaupungin tervehdyksen tuoneen virkamiehen nimi olisi mainittu. Jos olisi verrattu tekstiä ja nimilappua edustaja Kim Sjöströmin rinnassa, olisi myös havaittu, että Sjöström edusti Länsi-Uudenmaan ateistit ry:tä, ei Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:tä, kuten teksti kertoo. 

Liittohallituksen jäsenille jakamat merkit mainitaan ”arvomerkeiksi”. No, olen aiemmin kirjoittanut, etteivät kaikki palkitut tosiaan ole saaneet merkkejä ansioistaan (vrt. Ansioista ja ansiomerkeistä (27.12.2006)).

Sivulla 19 on julkaistu liittokokouksen kannanotto. Parasta siinä on liittohallituksen ulkopuolelta tullut lisäys, ettei uskontoa tarvita peruskoulun eikä lukion erillisenä oppiaineena. Tämä on pitkään ollut ateistien päävaihtoehto. Kun vapaa-ajattelijatkin ovat aloittaneet elämänkatsomustiedon tuhoamisen yhdessä humanistien ja kristittyjen kanssa, oppiaineen tulevaisuuteen liittyy pitkällä tähtäyksellä riskejä. Jos ET tuhotaan, koulu ei enää tarjoa mitään kelvollista katsomusopetusta uskonnottomille. Tällöin kaiken katsomusopetuksen poistaminen julkisesta koulusta ajankohtaistuu. 

Kesäpäivät Lapissa 

Pertti Periniva kirjoitti jutun kesäpäivistä Kolarissa. Juttuun liittyy neljä Paula Vaattovaaran valokuvaa. Toimitus on taas hutiloinut, kun yhden valokuvan kuvatekstiksi on pantu ”Pertti Periniva kertoo liittokokousasioista.” Tosiasiassa kuvassa on Mauri Pudas esittämässä Oiva Arvolan saagoja. 

Huolimattomuutta 

Aikaisemmin huomautin monasti, että julkaistaessa luettelo Vapaa-ajattelijain liiton jäsenyhdistyksistä, luettelon tulisi sisältää kaikki jäsenyhdistykset. Loppujen lopuksi liitto sai lisättyä luetteloon myös Vaasan Vapaa-ajattelijat ry:n, tosin ilman yhteystietoja. Sitten 25.1.2014 liittohallitus katsoi mainitun yhdistyksen eronneeksi liitosta liittomaksujen laiminlyönnin takia. Näin sen ei enää pidä esiintyä yhdistysluettelossa. Siellä se kuitenkin edelleen on. 

Toimituksen tulisi tarkkailla tietojen oikeellisuutta. Mainitussa luettelossa on useita muitakin virheitä: Ilkka Vuorikuru ei ole Helsingin Vapaa-ajattelijain puheenjohtaja (tuskin kirjeenvaihtajakaan), Niko Saarinen ei ole Raision Vapaa-ajattelijain puheenjohtaja eikä Antti Ellonen ole Turun Vapaa-ajattelijain puheenjohtaja (tuskin kirjeenvaihtajakaan). 

Eivätkö liittokokouksen henkilövalinnat miellyttäneet Vapaa Ajattelijan toimitusta? Tämän käsityksen saa, kun katsoo julkaistua liittohallituksen jäsenluetteloa. Siellä mainitaan edelleen Heljä Pekkalin, Tapio Kortesaari, Mikko Mäkinen, Kari Pasanen ja Aimo Törmänen. Ketään heistä ei kuitenkaan enää äänestetty nykyiseen liittohallitukseen. 

Kimmo Sundström


Lue myös


Uusi Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (12.4.2012)

Vapaa Ajattelija –lehden sivumäärä pieneni (22.8.2012)
Vuoden ensimmäinen Vapaa Ajattelija –lehti ilmestyi (18.3.2013)
Vapaa Ajattelijan uusi numero ilmestyi (10.6.2013)
Vapaa Ajattelijan Eurooppa-numero ilmestyi (24.9.2013)
Vapaa Ajattelijan koulunumero päätti julkaisuvuoden (26.12.2013)
Vapaa Ajattelijan Yhdenvertainen Suomi –numero (28.3.2014)
Vapaa Ajattelijan liittokokousnumero (4.6.2014)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?