|
|||||||||||||||
SEINÄJOEN VAPAASEURAKUNNAN JA SEINÄJOEN HELLUNTAISEURAKUNNAN HAUTAUSMAA SEINÄJOELLA (10.7.2013) |
|||||||||||||||
Seinäjoen maalaiskunta liitettiin 1959 Seinäjoen kauppalaan, ja kaupunkioikeudet Seinäjoki sai 1960. Seinäjoen Soukanjoen kylässä on yksityinen Seinäjoen vapaaseurakunnan omistama hautausmaa, jota se ylläpitää yhdessä Seinäjoen Helluntaiseurakunnan kanssa. Hautausmaa sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Seinäjoelta Jalasjärventietä (valtatie 19, Hamarintie), tien länsipuolella, Kyrkösjärven tekojärven ja valtatien välissä.
Seinäjoen vapaaseurakunta Vapaakirkollista toimintaa oli ollut Seinäjoella vuosisadan alusta lukien, mutta hakemus Seinäjoen vapaaseurakunnan rekisteröimiseksi tehtiin 16.4.1924. Seurakunta merkittiin uskonnollisten yhdyskuntain rekisteriin 28.4.1924. 12.1.1953 päivätyn rekisteriotteen mukaan sen hallitukseen kuuluivat: Yrjö Ilmari
Kangas, saarnaaja, esimies; Perustamislupa-anomus Seinäjoen vapaaseurakunta anoi (22.1.1954/22.1.1954 AD (175/34) 1954 OPM, SVA) lupaa perustaa hautausmaa. Anomuksen allekirjoitti Helsingissä lähetyssihteeri Toivo Asikainen. Hautausmaa aiottiin perustaa lahjaksi saadulle, vielä erottamattomalle alueelle Keski-Joupin tilalla (rno 1:103). Lahjakirja Seurakunta oli saanut hautausmaaksi aiotun maa-alueen lahjaksi Seinäjoella 23.8.1952 päivätyllä lahjakirjalla. Lahjoittajat, Leo P. Ojanperä ja (Lahja) Kyllikki Ojanperä, luovuttivat omistamastaan Keski-Jouppi-tilasta (rno 1:103) 0,5 hehtaarin suuruisen alueen tarkoitusta varten. Alue rajoittui muilta sivuiltaan Keski-Jouppi-tilaan, mutta koillisessa, alueen oikeaa pitkää sivua vastassa oli Alli Puskan omistama Röyskönmäki-tila (rno 1:146). Lahjoituksen ehdot olivat: (1)
Vapaaseurakunta saa alueen heti haltuunsa ja huolehtii siitä, että se
erotetaan seurakunnan kustannuksella ja huudatetaan sen
nimiin; Samanlainen myönnytys annettiin "jätteiden kaatopaikaksi". Seinäjoen vapaaseurakunnan puolesta lahjoituksen otti vastaan esimies Efraim Aaltonen. Kaupan todisti 23.8.1952 julkinen kaupanvahvistaja V. A. Soivio. Todistajana läsnä oli Lenni Rajamäki.
Sitoumus Hautausmaan jatkuvan kunnossapidon vakuudeksi olivat Leo P. Ojanperä ja Kangas antaneet Seinäjoella 14.1.1954 allekirjoitetun sitoumuksen omavelkaiseen takaukseen. Sen todistivat T. H. Niskanen ja Oili Niskanen. Naapurin suostumus Tulevan hautausmaan naapuri, Alli Puska, oli 3.10.1953 antanut suostumuksensa siihen, että hänen Röyskönmäki-tilansa metsämaan rajalta, Keski-Jouppi-tilan metsämaasta erotetaan alue hautausmaaksi. Lääninlääkärin lausunto Alueen oli 22.8.1952 tarkastanut Vaasan lääninlääkäri O. A. Hokkanen. Läsnä olivat olleet esimies, vakuutustarkastaja Efraim Aaltonen, varaesimies, kauppias Erkki Annala ja veturinkuljettaja Leo Ojanperä. (Seinäjoen historia II 1930–1970, s. 255 mainitsee samoin Leo Ojanperän veturinkuljettajaksi. Hän oli Seinäjoen maalaiskunnan kunnanvaltuutettu vuodesta 1961.) Alue oli Soukanjoella, noin kahdeksan kilometriä Seinäjoen asemalta, Soukanjoen maantien varrella, tien eteläpuolella, noin sata metriä tiestä, Keski-Joupin tilusten pohjoisreunassa, Puskan tilaa vastassa ja alueen pinta-ala oli noin 50 aaria. Maaperä oli kuivaa hiekkamultaa, joka kasvoi kuusimetsää, siellä täällä mäntyä seassa. Pohjavesi ei ilmeisesti tullut haittaamaan hautojen kaivamista. Ihmisasuntoja ei ollut lähellä. Lääkäri hyväksyi alueen hautausmaaksi seuraavin ehdoin: (1) Seinäjoen
vapaaseurakunta hankkii omistusoikeuden alueeseen;
Kartta Hautausmaa oli suorakaide, kooltaan 100x50 metriä. Sen kaakkoispään keskellä oli varattu noin 7x10 metrin suuruinen alue kappelille tms. rakennukselle. Hautakorttelit oli sijoitettu luode-kaakkosuunnassa. Oikealta lukien oli kolme pitkää käytävää, joiden jälkeen oli leveämpi keskikäytävä. Tämän vasemmalla puolella oli taas kolme kapeampaa pitkää käytävää. Keskelle hautausmaata oli suunniteltu pyöreä aukio, josta lähti poikkikäytävä oikealle ja vasemmalle. Soukanjoen kunnantieltä haarautui noin sadan metrin mittainen tie hautausmaalle.
Nimismies ja maaherra puoltavat anomusta OPM oli 25.1.1954 pyytänyt asiassa lausuntoa Vaasan lääninhallitukselta, joka pyysi 27.1.1954 lausuntoa Seinäjoen piirin nimismieheltä. Nimismies V. A. Soivio yhtyi lausunnossaan 29.1.1954 lääninlääkärin lausuntoon. Vaasan lääninhallitus lausui 1.2.1954 puoltavansa anomusta. Lausunnon allekirjoittivat maaherra K. G. R. Ahlbäck ja lääninneuvos Eino Orkamo. Päätös Myönteinen päätös annettiin 6.2.1954.
Hautausmaa Tila lohkottiin 27.1.1954 Keski-Jouppi-tilasta
(744–401–1–103) ja sai nimen Hautausmaa. Sen pinta-ala on Varustukset Vierailin hautausmaalla 1.7.2013. Maa-alue on luoteis-kaakkosuuntainen suorakaide, jonka kaakkoispään edessä on pysäköintialue. Valtatie 19 näkyy hautausmaalle ja siltä on liittymä hautausmaan pysäköintialueelle. Kyrkösjärven tekojärvi on maan länsipuolella, muttei näy hautausmaalle. Taukotupa (yllä) ja huoltorakennus. Liittymässä on hautausmaan opaste. Hautausmaata ympäröi valkoinen lauta-aita puutolpin. Aidan korkeus maan pinnasta on noin 95 cm ja aidantolppien noin 100 cm. Kaakkoissivulla on useampia portteja, joiden suunnasta kuvailen hautausmaata tässä kirjoituksessa. Oikealla on ensin pieni (leveys 102 cm) kulkuportti, jonka vieressä on isompi metalliportti (leveys noin 300 cm). Tämän portin betonipylväiden (28x28 cm) päät on pellitetty. Tästä vasemmalle on toinen portti (leveys noin 310 cm), jonka pylväät ovat metallia (10x10 cm). Äärimmäisenä vasemmalla on vielä portti (leveys noin 340 cm), jonka pylväät (halkaisija 9 cm, korkeus maan pinnasta 160 cm) ovat pyöreitä metallipylväitä. Kaikki portit ovat valkoisia. Hautausmaan lounaissivulla on kaksi rakennusta. Keltaisen, peltiprofiilipintaisen taukotuvan (592x309 cm) päädyissä on ikkunat. Toinen rakennus (1300x305 cm) on pitkä, ikkunaton, ruskea, puurunkoinen, laudoitettu, harjakattoinen, huopa- (alla) ja peltikatteinen (päällä) huoltorakennus, jonka pohjoispäässä on kaksi käymälää, toinen miehille ja toinen naisille. Valtatieltä lukien hautausmaan ensimmäisen ja toisen, pituussuuntaisen käytävän välissä on metallirunkoinen penkki (pituus 170 cm). Tässä välissä on myös musta, muovinen roska-astia. Toisen ja kolmannen käytävän välissä on neljä valaisinpylvästä (korkeus noin 6 m). Myös kaivo ja vesipumppu ovat näiden käytävien välissä. Niiden luona on teline puutarhatyökaluille. Maan vasemmassa etukulmassa on sepelikasa ja vasemmassa takakulmassa multakasa.
Kaivo ja työkaluteline (yllä) sekä sähkötolppa. ![]() Hautausmaalle tulee sähkö. Sähkötolpassa on pistorasiat sekä valo- että voimavirralle. Kasvillisuus Suurin osa hautausmaasta on nurmea, vasta arviolta 1/3 maa-alasta on käytetty. Oikean sivun aidan vieressä kasvaa muutamia isohkoja koivuja ja mäntyjä. Oikealta lukien ensimmäisen ja toisen käytävän välissä on iso mänty, kuusi isoa koivua ja lähellä takasivua iso kuusi. Myös toisen ja kolmannen käytävän välissä on iso koivu. Hautausmaan vasemmalla puoliskolla on 3–4 isompaa pihlajaa. Muutoin alue on nurmea. Haudat Hautausmaan pituussuunnassa on kolme pitkää käytävää, joiden varrella haudat ovat. Näiden lounaispuolella on vain yksi hauta. Poikittaisia koillis-lounaissuuntaisia käytäviä on vain muutamia Pitkien käytävien suuntaisia hautakivirivejä on kuusi. Oikealta vasemmalle rivissä 1 on 32 hautakiveä, jonka lisäksi takasivun oikeassa kulmassa on 3 kiveä. Rivin 1 kivissä on yhteensä 55 vainajan nimeä ja takasivun kivissä yhteensä 4 nimeä. Rivissä 2 on 25 kiveä ja näissä 38 nimeä, rivissä 3 27 kiveä ja näissä 33 nimeä, rivissä 4 20 kiveä ja näissä 24 nimeä, rivissä 5 10 kiveä ja näissä 11 nimeä sekä rivissä 6 vain 1 kivi ja siinä 1 nimi. Näin hautakiviä on yhteensä 32+3+25+27+20+10+1=118 ja niissä on yhteensä 55+4+38+33+24+11+1=166 nimeä. Kaikki hautamuistomerkit ovat hautakiviä. Vailla muistomerkkiä olevia hautoja en havainnut. Hautakivet ovat tavanomaisia ja melkein kaikissa on risti. Hautakumpuja ei haudoilla ole. Reunakiviä on joillakin haudoilla. Reunakivetty alue on pieni, hautakiven edessä, ja siihen on yleensä istutettu kukkia. Myöskään hiekkapeitteisiä hautoja en havainnut. Hautausmaan käytävät on päällystetty hienohkolla sepelillä. Minulle aiemmin tietoja vapaakirkollisten ja helluntailaisten yhteisöjen hautausmaista antaneen Olavi Ojanperän (15.12.1928–26.11.2002) hauta on tällä hautausmaalla, rivin 2 pohjoispäässä. Hän oli aktiivinen monissa yksityisissä hautausmaahankkeissa.
Yleisvaikutelma on yksinkertainen ja siisti, mutta ehkä myös yksitoikkoinen. Hautausmaan historiaa ja nykytila Jouko Pohjanjoki (s. 1924) kertoo hautausmaan perustamisen syynä olleen, että evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomat saivat erittäin huonoja hautapaikkoja evankelis-luterilaisten seurakuntien hautausmaiden koilliskulmista. Nämä hautapaikat saattoivat olla esimerkiksi alavilla ja kosteilla alueilla. Vapaaseurakunnan hautausmaalta hautapaikan sai myös paljon halvemmalla kuin evankelis-luterilaisen seurakunnan hautausmaalta. Pohjanjoki oli mukana hautausmaatoiminnassa oikeastaan hautausmaan perustamisesta lukien toimien useita vuosia hautausmaatoimikunnan puheenjohtajana. Hän kertoo vaikuttaneensa oleellisesti siihen, että Helluntaiseurakunta saatiin vuonna 1965 mukaan hautausmaatoimintaan. Hautausmaa ei ole vapaahautausmaa vaan sinne haudataan pelkästään vapaa- ja helluntaiseurakuntiin kuuluneita henkilöitä sekä erityistapauksissa näiden lähisukulaisia. Talkoohenki oli vuonna 2004 heikentynyt hieman vanhemmista ajoista, mutta kymmenkunta talkoolaista osallistuu keväin syksyin hautausmaan siivoustalkoisiin. Kurikkalainen Veikko Laari (s. 1928) kertoo, että asuessaan Seinäjoella hän toimi neljä vuotta hautausmaatoimikunnan puheenjohtajana. Pohjanjoki toimi hautausmaa-asioissa jo ennen häntä. Laari oli rakentamassa talkoilla isompaa huoltorakennusta arviolta vuosina 1981–1982 Martti Joupin ja erään kolmannen miehen kanssa. Rakennusta on myöhemmin pidennetty. Hautausmaan maaperästä Laari tietää kertoa, että siinä on aika lailla irtokiviä. Nämä vietiin kaivinkoneella hautausmaan äärimmäiseen vasempaan takanurkkaan. Tällainen kasa ylimääräistä maata ja irtokiviä on Laarin kertomassa paikassa. Aluksi hautapaikat luovutettiin seurakuntien jäsenille maksutta. Vuonna 2004 hinta oli 255 euroa. Vuonna 1971 haudattuja vainajia oli 13, vuonna 1979 79 ja vuonna 2004 126. Helluntaiseurakuntaan kuuluneita vainajia haudataan enemmin, koska vuonna 2004 kerrottiin kumpaankin seurakuntaan kuuluneiden vainajien määräksi 63. Hautausmaata alettiin kehittää voimakkaammin 1990-luvulla. Pysäköintialuetta laajennettiin, hautausmaalle tuli sähkö ja taukotupa. Vuodesta 1990 lukien on omaisten kanssa myös tehty haudanhoitosopimuksia.
Urho Korpaeus on ollut mukana hautausmaatoiminnassa vuodesta 2001. Hautausmaan hoidosta vastaa toimikunta, jonka puheenjohtaja on perinteisesti ollut vapaaseurakunnasta. Korpaeus oli toimikunnan puheenjohtaja jo vuonna 2004, jolloin siihen kuului neljä henkilöä molemmista seurakunnista. Hän jatkaa edelleen puheenjohtajana. Korpaeus kertoo, että joskus hautapaikka on mahdollista varata ennen kuolemantapaustakin. Mitään omia, eri alueita seurakunnilla ei hautausmaalla ole kuten Vapaitten kristittyjen hautausmaalla Lapualla. Hautaoikeus luovutetaan toistaiseksi. Hautapaikkojen luovuttamisesta suuremmassa määrin muillekin kuin vapaa- ja helluntaiseurakuntien jäsenille on tullut kyselyitä, viimeksi kesäkuun 2013 loppupuolella, mutta hautausmaan omistaja ei ole ollut niistä kiinnostunut.
Kimmo
Sundström Lyhenteitä
Lähteitä Arkistolähteet Anomusdiaari 1954, OPM, SVA Päätöskonseptit 1954, OPM, SVA Kirjallisuus ja artikkeli Juntumaa, P. T. Vapailla seurakunnilla on monia hautausmaita Suomessa. Auringonnousun portilla. – Suomen Viikkolehti nro 3/72004, 8.9.2004, mf. 71966, 2//7.7.2004–21.12.2005/52, HYK. Kyttä, Annikki – Takalo, Tenho (1977) Seinäjoen historia II 1930–1970, Seinäjoki. Haastattelut Heikki Hankkio, Seinäjoen Helluntaiseurakunnan vanhimmiston jäsen, 8.7.2013 Urho Korpaeus, Seinäjoen vapaaseurakunnan hautausmaatoimikunnan puheenjohtaja, 5.7.2013 Tiedonannot Veikko Laari, 20.9.2006 ja 4.7.2013 Jarmo Ojanperä, 3.12.2012 Jouko Pohjanjoki, 2006 Artikkeli pohjautuu tekijän selvitykseen Vaihtoehtoiset hautausmaat Suomessa (2007). Lue myös Hautausmaasarja [HTML]
|
Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita Kirkosta eroaminen Mitä uutta? |