USEITA EHDOKKAITA VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON UUDEKSI PUHEENJOHTAJAKSI (19.11.2010)

Uhrivalmiutta riittää vaikeuksien riivaamassa Vapaa-ajattelijain liitossa. Liiton puheenjohtajaksi on ehdotettu useita henkilöitä. Paikka vapautui, kun Jussi K. Niemelä erosi 15.11.2010 puheenjohtajan paikalta kesken kauden kyllästyttyään liiton hörhöilyyn. 

Liittohallituksesta tulevat ehdokkaat 

Liittohallituksen (LH) piiristä uudeksi puheenjohtajaksi on kaavailtu nykyistä varapuheenjohtajaa ja puheenjohtajan tehtäviä toistaiseksi hoitavaa Robert Brotherusta (Helsingin Vapaa-ajattelijat ry). Brotherus toimi puheenjohtajana 2005-2008, mutta uupui riitoihin. 

Brotherus toimi puheenjohtaja Juha Kukkosen perässähiihtäjänä liiton pääsihteerinäkin 25.10.1997 lukien, mutta kukkosmielisten tulevaa tappiota peläten lähti Hämeenlinnan liittokokouksen alla, toukokuussa 1999, käpykaartiin. 

Brotherus äänesti liiton hajottamisen puolesta LH:ssa 9.12.2006. 

Toinen ehdokas on LH:n varsinainen jäsen, Jori Mäntysalo (Tampereen vapaa-ajattelijat ry). Mäntysalo toimi joskus LH:n pöytäkirjurina jo puheenjohtaja Erkki Hartikaisen jälkimmäisellä puheenjohtajakaudella 2002-2005, kun pääsihteeri Juha Kukkonen ei enää kyennyt kirjoittamaan pöytäkirjoja. Mäntysalo sai kelvolliset pöytäkirjat kirjoitettua ja hänet valittiin pääsihteeriksi liittokokouskaudeksi 2005-2008. Vielä kauden lopussa Mäntysalo oli Juha Kukkosen kannattaja tämän pyrkiessä uudelleen pääsihteeriksi, mutta Kukkosen mollattua puskasta Niemelää, Mäntysalo otti etäisyyttä isäntäänsä. 

Mäntysalo äänesti liiton hajottamisen puolesta LH:ssa 9.12.2006. Hän on ehdokkaista tiettävästi ainoa, lämmin valtiokirkon ystävä. 

Kolmas ehdokas voisi olla LH:n varsinainen jäsen Tauno Lehtonen (Turun Vapaa-ajattelijat ry). Lehtonen on vanhin (s. 1942) istuvista LH:n jäsenistä. Hän oli puheenjohtajaehdokkaana jo 25.10.1997 liittoneuvoston täyttäessä puheenjohtajan paikkaa puheenjohtaja Kari Saaren kuoleman (4.5.1997) jälkeen. Lehtosta ehdotti puheenjohtajaksi Olavi Ääri ja Juha Kukkosta Simo Löfgren. Kukkonen voitti vaalin äänin 6-1. Sen jälkeen Lehtonen on toiminut sekä LH:n että LV:n varapuheenjohtajana. 

LH:n varapuheenjohtajaksi Lehtonen valittiin Juha Kukkosen ehdotuksesta 5.10.2003 ja samalla Aki Räisäselle annettiin potkut varapuheenjohtajan paikalta. Asia ratkaistiin äänestyksellä, jossa varapuheenjohtajan vaihtamisen puolesta annettiin viisi ääntä ja sen puolesta, että Räisänen jatkaa varapuheenjohtajana, neljä ääntä. Sen jälkeen järjestettiin vaali varapuheenjohtajan valitsemiseksi. Vaalissa Lehtonen sai viisi ääntä, Räisänen neljä ääntä. Lehtonen toimi LH:n varapuheenjohtajana Järvenpään liittokokoukseen 12.6.2005 saakka. 

LV:n jäseneksi Lehtonen valittiin Järvenpään liittokokouksessa 12.6.2005 ja varapuheenjohtajaksi ensimmäisessä sääntömääräisessä LV:n kokouksessa 27.11.2005. Hän jatkoi tässä asemassa Piikkiön liittokokoukseen 15.6.2008 saakka, jolloin ei tullut valituksi mihinkään liiton luottamustoimeen. Liittovaltuuston sääntömääräisessä kokouksessa 21.11.2009 Lehtonen valittiin Timo Mykrältä vapautuneelle LH:n varsinaisen jäsenen paikalle. 

Lehtonen on kukkosviisikon jäsen, liiton hajottaja ja ryvettynyt. Hän osaisi hoitaa hyvinkin puheenjohtajan tehtävää, mutta haittapuolena on ylen juonittelunhaluinen persoona ja äänestyskäyttäytyminen liiton hajottajana. Lehtonen äänesti LV:ssa liiton hajottamisen puolesta 9.2.2007. 

Neljäs ehdokas LH:n sisältä on Robert Brotheruksen henkilökohtainen varajäsen Paula Vasama-Everest-Phillips. Häntä kannattaa ainakin liiton entinen pääsihteeri ja puheenjohtaja Erkki Hartikainen. Vasamalla saattaa olla liittovaltuuston (LV) enemmistön tuki. Ainakin vuosi sitten hänellä oli tällainen tuki. Hänet valittiin tällöin LH:een, Robert Brotheruksen henkilökohtaiseksi varajäseneksi. 

Vasama oli liiton v.t. pääsihteerinä 29.6.1986 lukien pääsihteeri Erkki Hartikaisen jälkeen. Pääsihteeriksi hänet valittiin Helsingin liittokokouksessa 7.6.1987, jossa asemassa jatkoi 18.12.1987 saakka. Tällöin Vasama muutti maasta. Piikkiön liittokokouksessa Vasama oli ehdokkaana pääsihteerinvaalissa häviten vaalin Eino Huotarille äänin 21-10. 

Vasaman mahdollisuuksia voi vähentää se, että edelleen istuva LH antoi hänelle palkkatyöstä potkut 12.5.2009. Vasama myös hävisi käräjäoikeudessa 15.11.2010 liittoa vastaan nostamansa kanteen työsuhteen päättämisestä. Toisaalta hänellä on LH:ssa useita tukijoita, ainakin pääsihteeri Eino Huotari, varsinainen jäsen Tauno Lehtonen ja varsinainen jäsen Aki Räisänen. Näistä Huotari ja Räisänen vastustivat potkujen antamista. Lehtonen ei potkujen antohetkellä ollut LH:n jäsen, mutta oli Vasaman kutsuma kuultava käräjäoikeudessa 1.11.2010. Täällä Lehtonen puolusti Vasamaa, kehui tätä perusteetta ja moitti LH:n useampia jäseniä. 

Vasama ei ollut liiton luottamustoimissa tekemässä omakohtaisesti liiton hajottamispäätöksiä, mutta hän oli liiton työntekijänä keskeinen liiton hajottaja. 24.10.2007 hän puolusti liiton hajottamista Helsingin käräjäoikeudessa. 

Opposition ehdokas 

Ainoa LH:n ulkopuolinen ehdokas tähän mennessä on Kim Sjöström (Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry). Hän on ainoa ryvettymätön ehdokas. Sjöströmin ansioiksi luetaan Prometheuksen ja myös Länsi-Uudenmaan ateistit ry:n johtaminen aktiivisella ja tunnollisella otteella. Hän sanoo myös olevansa hyvissä väleissä istuvan LH:n kanssa. 

Lisäksi Sjöströmiä pidetään yhdistyslain hyvin osaavana ja kokouksia linjakkaasti johtamaan pystyvänä ehdokkaana. 

Sjöström ei ole liiton hajottajia. 

LV kokoontuu huomenna 20.11.2010 sekä ylimääräiseen että sääntömääräiseen kokoukseensa. Sääntömääräisen kokouksen esityslistaehdotuksessa on kohta ”Tauno Lehtosen toiminta ja toimenpiteet”. LH haluaa moittia Lehtosta jostakin, ehkä ”salaisten tietojen” vuotamisesta, kuten tämä itse arvelee. 

Samassa kokouksessa LV saattaa jo päättää milloin seuraava ylimääräinen, paikkojen täyttökokous, pidetään. Liittovaltuuston odotetaan täyttävän kaikki LH:n vapautuvat paikat ylimääräisessä kokouksessaan vielä joulukuussa tai viimeistään tammikuussa 2011. Täyttökokoukseen mennessä varmaankin ilmaantuu uusia ehdokkaita LH:n jäseniksi tai varajäseniksi.

Lopuksi LV:n kannattaa miettiä, ketkä koettavat estää sitä täyttämästä avoimeksi tulleita paikkoja ja keiden etua tämä palvelee. Esimerkiksi nyt LH on sijoittanut omin lupinensa Brotheruksen liiton puheenjohtajan paikalle ja Brotheruksen paikka on merkitty tyhjäksi. Tälle ei ainakaan löydy mitään tukea liiton säännöistä. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?