takaisin otsikoihin

Ateistibussien puolustus (Lapin Kansa 3.7.2009)

Viikon kiinniotoissa (LK 28.6.) ihmeteltiin Helsingin bussimainosten tekstiä "Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.". Mutta koska sama teksti oli mennyt läpi Lontoossa, järjestäjät valitsivat juuri sen. Sana "tuskin" myös haastanee yleisön ajattelemaan.

Kaltaiselleni ateistille luonto on toki koko todellisuus ja uskontojen opit tällöin ihmisten keksintöä. Tämän tietämäni seikan silloin tietysti myös uskon. Muiden todellisuusvaihtoehtojen mielekäs muotoilu olisi mahdotonta, jolloin myös varaus sellaisten vain hyvin vähäisestä todennäköisyydestä on tarpeetonta. Positiivinen todennäköisyys voi olla vain sillä mahdollisuudella, kuten sillä psykologian perusteella toisaalta on, että kuitenkin joskus vielä itse omaksuisin uskontojen oppeja.

Presidentti Mauno Koivisto antoi vuonna 2002 Moskovassa radiohaastattelun, jossa hän kertoi vihaavansa ateisteja. Muistelmissaan hän oli toisaalta kertonut ihmisten haluavan varjeltua uskoviksi tulemiselta.

Haastattelusta ilmenee, että hänen vihansa peruste oli se ongelmaton todellisuuskäsitys, josta ateistit elämässään nauttivat. Juuri tästä nautinnosta mainoksen jälkimmäinen osa syvimmältään puhuu.


Jouni Luukkainen
Helsinki