takaisin otsikoihin

Nuorten vaalikelpoisuudesta (Turun Sanomat 18.3.2009)

Pääkirjoitus 16.3. piti epäjohdonmukaisena sitä, että seurakuntavaaleissa vaalikelpoisuus on vasta 18-vuotiailla, vaikka äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Epäjohdonmukaista on kuitenkin asian ihmettely näiden ikärajojen yhtenäistämiseksi tarvittavan korjauksen esittämisen sijasta.

Vaalikelpoisuus 16-vuotiaille nimittäin vaatisi, että viimeistään samassa iässä olisi saatava äänestää myös jaloillaan eli erota kirkosta omalla päätöksellään. Muutenhan kirkon jäsenenä vain vasten tahtoaan olevan 16-17-vuotiaan, joka on sattunut vaikkapa 14-vuotiaana käymään rippikoulun, kannattaisi asettua ehdolle ja vaatia äänekkäästi seurakunnan alasajoa ja siten omien mahdollisten kirkollisverojensa poistamista. Sellaista vaalikampanjaa ei kai haluttaisi.

Nykyisellään seurakuntavaalit ovat taas loukkaus niitä 16-17-vuotiaita kohtaan, jotka haluaisivat eroon kirkon jäsenyydestä (ja joiden äänioikeuden edellytyksenä ei muuten ole rippikoulu), sillä hehän eivät kuitenkaan voi äänestää, koska heidän laillaan ajattelevat vaalikelpoisuusikärajan saavuttaneet ovat tietysti jo eronneet kirkosta.

Jouni Luukkainen
Helsinki