takaisin otsikoihin

Eurooppa-koulun oppilaat pakolla uskonnon tunnille

 (Helsingin Sanomat 10.7.2008)

[Alaviitteissä (1)-(5) ovat kohdat, jotka toimitus lyhentäessään jätti pois.]

Euroopan kemikaaliviraston henkilöstön lapsille on valtion kouluna perustettu Eurooppa-kouluihin lukeutuva (1) Helsingin eurooppalainen koulu.

Suomessa Eurooppa-koulujen valitettava, pakollinen oppiaine uskonto tai elämänkatsomustieto korvattiin (2) kaikille yhteisellä uskontotiedolla.

Uskontotiedon englanninkielinen nimi "religious education" koulua koskevassa laissa kertoo, että kyseessä on uskontokasvatus (3). Mukana ei olisi ateismikasvatusta, jossa uskontojen opit kumottaisiin saman tien. Uskonnonopetukseen -- uskontotiedon naamiossa -- pakotetaan kaikki.

Eurooppa-koulujen elämänkatsomustieto, tunnustukseton etiikka, yhtyy opetussuunnitelmansa perusteella suomalaiseen vastineeseensa. Se pitää palauttaa uskontotiedon rinnalle Helsingin eurooppalaiseen kouluun.

Suomessa elämänkatsomustiedon opetus syntyi YK:n ihmisoikeustoimikunnan ratkaisusta, kun toimikunnalle kanneltiin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomille peruskoululaisille tarkoitetun uskontojen historian ja siveysopin opetussuunnitelmasta.

Tästä ei lain valmistelussa piitattu. Uskonnottomien kantaa ei tiedusteltu.

Lain perusteluissa viitataan Eurooppa-kouluissa käytyyn keskusteluun tunnustuksellisen uskonnon opetuksen muuttamisesta uskontotiedon opetukseksi. Mutta eihän keskustelu koske elämänkatsomustiedon opetusta.

(4) Uskontotiedon pakollisuus suhteessa uskonnon- ja omantunnon vapauteen sekä kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sivuutettiin.

(5)

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Alaviitteet:

(1) Täsmällisemmin: "Eurooppa-kouluksi akkreditoitava"

(2) "vaivihkaa"

(3) "jossa uskontojen opit opetetaan totuutena"

(4) "Eduskunnassa lain perustuslain mukaisuutta tutkittiin vain maksujen osalta; koulu kun on toissijaisesti tarkoitettu ulkomailta palaavien suomalaisten perheiden lapsille."

(5) "Pitääkö kemikaaliviraston työntekijät jättää itse puolustamaan kasvattajan oikeuksiaan? Jos he eivät sellaiseen oikeustaisteluun pysty tai ehdi, kuinka voimme sitten myöskään luottaa siihen, että he kykenevät puolustamaan meitä EU-kansalaisia tärkeässä tehtävässään saattaa kemikaalien käyttö turvalliseksi? Väistämätön vertauskuva oikeustaistelulle on juuri vaarallisten ja haitallisten kemikaalien torjuminen."